ד״ר מיכל קורי היא מנהלת אשפוז יום ילדים וגסטרו ילדים במרכז הרפואי קפלן.
על מה מדברים?
בפרק נעמיק את השיחה על אלרגנים, שעלולים בין היתר לגרום לחוסר נוחות ביטנית בתינוקות בראשית חייהם. נתמקד בפרק באלרגיה לחלבון חלב פרה והסוגים השונים, כיצד מזהים אותה ומהם הפתרונות התזונתיים שיכולים לסייע לנו.
בנוסף, נדון בפרק על הקשר בין תזונת האם לבין תופעות אלרגניות אצל התינוק, ועל המקרים שבהם יש צורך לשנות את תזונת האם המניקה.
פרק קצר עם מידע מהימן, שירגיע אתכם.
פודקאסט "קול הרופאים" מבית טבע ישראל.
איתמר רועי מארח רופאים מדיסציפלינות שונות שעוזרים לנו להעמיק בסוגיהרפואית.
נשוחח על תזונת תינוקות ואלרגיה לחלבוןחלב פרה – עם ד"ר מיכל קורי, מנהלת אשפוז יום ילדים וגסטרו ילדים במרכז הרפואי "קפלן".
בפרק הקודם דיברנו על התופעות הנורמטיביות במערכת העיכול של התינוק,פליטה, הקאה, שלשול וגזים, תופעות שהן חלק בלתי נפרד בימים הראשונים לחיי התינוק. הפעם נרחיב ונעמיק את השיחה. נעסוק בנושאים כגון אלרגנים שיכולים לגרום לחוסרנוחות בטנית, אך הם מעט מורכבים יותר.
נתמקד באלרגיה לחלבון חלב פרה. תוכלו לקרוא ולשמוע כיצד מזהים אלרגיהזו, אילו סוגים של אלרגיה לחלבון חלב פרה קיימים, מהם התסמינים לכל סוג של אלרגיהומהם הפתרונות התזונתיים שיכולים לסייע. יש כאלו, ולא מעט.
לפני כן חשוב לנו להגיד שהפודקאסט הזה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואיאבל שאנחנו מקווים שהוא יאפשר לכם להבין יותר טוב את מערכת העיכול של הילד אוהילדה שרק נולדו.
שאלה: שלום דוקטור, היה כיף בפרק הקודם אז החלטנו להרחיב את השיחה.היום נדבר על דברים שהם "מחוץ לנורמה". אני רוצה להקדים ולהגידשכשאומרים "מחוץ לנורמה", זה נשמע נורא. היום לא נדבר על זה במונחים"נוראיים". פליטה, שלשול, הקאה, שעליהם דיברנו בפרק הקודם הם "יותר נורמטיביים". אילו תופעות יכולות באמת להדאיג?
ד"ר מיכל קורי: פליטה היא תופעה שכמעט תמיד איננה מדאיגה, הקאה היא עניין כמותי, כמה הילד מקיא מבחינת כמות ותדירות, זו תופעה שיכולה להיות בעייתית. הקאה יכולה להיות תסמין של אלרגיה לחלב. יציאה רכה או שלשול זו תופעה שקשה להבחין בה כשמדובר בתינוק, אבל שלשול משמעותי, שיכול להיות מלווה בהתייבשותאו לגרום לילד חוסר עלייה במשקל, יכול בפירוש להיות מדאיג. הופעת דם בצואה, כמובן,היא תמיד אור אדום. הורים מאד נלחצים גם מטיפת דם וזה מצב שבהחלט דורש התייחסותובדיקה, זה בהחלט אחד הסמנים לאלרגיה למזון או חלב אצל תינוקות קטנים.
נושא נוסף שהדגשתי בשיחה הקודמת, ואני מדגישה שוב, הוא האם התינוקמתפתח, גדל ועולה במשקל כמו שצריך. תינוק שאינו גדל כמו שצריך אז אלרגיה לחלב היאב החלט סימן שיכול לבוא בחשבון וצריך לעשות הערכה ולקבל החלטה האם זה המצב. וכמובן –צריך לקבל החלטות על שינויי המזון.
שאלה: מהי אלרגיה?
ד"ר מיכל קורי: אלרגיה היא תופעה אימונית. יש תאים במערכת החיסוןשתפקידם לתווך. אנחנו מחלקים אלרגיות לכאלה שמתווכות על ידי נוגדנים שנקראים IgE. אלה הן אלרגיות מסכנות חיים, לעתים. אלרגיות אלה יכולות להיות למרכיבי מזון. התופעות השכיחות של אלרגיות אלה הן פריחה אדומה ונרחבת (אורטיקריה),שנחשבת כתופעה קלה. קושי נשימתי הוא סימן ברמה מסוכנת יותר או ירידה בלחץ הדם, שגםאלה יכולות להופיע בתינוקות ויכולות להיות מסוכנות אם לא מאבחנים ולא מונעים אתהחשיפה למזון האלרגני.
רוב התופעות של אלרגיה מסוג IgE אינן מתקיימות במערכתהעיכול.
יש קבוצה נוספת של אלרגיות למזון שאינן מסוג IgE כלומר שהן מתווכות על ידיתאים אחרים של מערכת החיסון. אלו תופעות שבדרך כלל הן איטיות יותר, שאינן מסכנותאת הילד, לא ברמה מיידית, והן מתבטאות בעיקר במערכת העיכול כהקאות, אי שקט קיצוני,חוסר עלייה במשקל ושלשול רגיל או שלשול דמי.
ברפואה יש תחום חשוב שנקרא "אבחנה מבדלת", לכל תופעה כהקאהאו שלשול צריך לעשות אבחנה מבדלת, כדי להבין מה גורם לתופעה. אלרגיה היא אחתהסיבות, לכל אחת מהתופעות האלה.
שאלה: אלו מזונות ידועים כגורמי אלרגיה כשמדובר בתינוקות?
ד"ר מיכל קורי: "הגורם המשמעותי ביותר הוא חלב פרה. תינוק שניזון מתמ"ל - רוב הפורמולות מבוססות על חלב פרה – ומפתח אחת מן התופעותשתיארתי, כגון פריחה, הקאה או שלשול ויש חשד לאלרגיה לחלב פרה – מרגע שנוציאתמ"ל שמבוסס על חלב פרה מהתזונה של התינוק, בדרך כלל הבעיה תיפטר.
תינוק יונק אינו יכול לפתח אלרגיה לחלב אם אבל יכולה להתפתח אלרגיהלמרכיבים שעוברים דרך חלב אם לתינוק. לכן, ישנה חשיבות למה שהאם אוכלת, כי ישנם חלבוניםמסוימים שיכולים לעבור דרך חלב אם. חלב פרה הוא אחד מהם והוא נחשב לשכיח ביותר.כשמדובר באמא מניקה התופעה השכיחה ביותר נקראת קוליטיס אלרגי, שהיא דלקת אלרגית שלהמעי הגס, שמתבטאת בשלשול רירי או דמי. במקרים כאלה נדריך את האם, בשלב הראשון, להוציא מן התזונה שלה חלב פרה. לעתים הצעד הזה מספק ולעתים צריך לעבור למרכיביםנוספים שהאמא צריכה להוציא מן התזונה שלה.
שאלה: זו תופעה גנטית?
ד"ר מיכל קורי: יש בהחלט מרכיב גנטי. להרבה תינוקות, שיש להם אלרגיה לחלב פרה, יש בן משפחה נוסף עם היסטוריה של אלרגיה לחלב או אלרגיה למזון אחר וזה לא משנה מה תת סוג האלרגיה למזון. יש גם תופעה שנקראת אטופיק דרמטיטיס –זו אלרגיה שמתבטאת בעור והרבה פעמים היא קשורה לאלרגיה למזון, כך שאם יש לילדתופעות עוריות של אלרגיה - אסתמה של העור, הרבה פעמים יהיו גם תופעות של אלרגיה לחלב. או למזון אחר.
שאלה: זה יכול להשתנות עם השנים? ילד שנולד עם אלרגיה למזון מסוים יכול לגדול ולהיות מבוגר ללא אלרגיה?
ד"ר מיכל קורי: בהחלט. יש הבדל בין אלרגיות שמתווכות על ידי IgE לבין אלרגיות שאינןמתווכות על ידי IgE . אלרגיות במערכת העיכולרובן אינן מתווכות על ידי IgE ורובן חולפות בשנות החיים הראשונות לחיים,במיוחד אלרגיה השכיחה ביותר שמתבטאת כריר ודם בצואה. אצל מרבית התינוקות זה יחלוףעד גיל שנה והם יוכלו לאכול מוצרי חלב.
סוגים אחרים של אלרגיות משתנים בין ילד לילד אבל גם הן ברובן יחלפובשנות החיים הראשונות. גם אלרגיות שמתווכות על ידי IgE עשויות לחלוף מעצמן. חלקן עשויות לעבור בזכות תהליך שמבוצע על ידי רופאי אלרגיה ומכונה דה-סנטיסיזציה. זה תהליך שנועד להפחית את הרגישות לאותו מזון. אך ישנם ילדים שהאלרגיה תלווה אותם כל חייהם. בהם ילדים שיסבלו מאלרגיות מסוכנות שמצריכות ליווי צמוד וזהירות לכל אורך הדרך כדי לא להיחשף לאלרגן שמסכן אותם.
שאלה: מיהם הרופאים שמטפלים באלרגיה?
ד"ר מיכל קורי: "הטיפול באלרגיה למזון הוא על ידי רופא יילדים, רופאים מומחים בגסטרו (מערכת העיכול) לילדים ורופאים מומחים באלרגיה,שמטפלים בעיקר באלרגיות מסוג IgE. רופאי אלרגיה הם שמבצעים אבחנה (TEST) לחלבון חלב או למרכיבי מזון אחרים, על ידיהזרקת חומר בכמות מיזערית לעור כדי לבחון האם יש תגובה עורית. כשגופו של ילד מגיבבאופן שמסכן אותו ניתן לצייד את הילד ואת הוריו במזרק אפיפן להזרקה עצמית, אם הילד נחשף לחומר שהוא אלרגי אליו. המזרק מכיל תרופה שתנטרל את הסיכון. כשמדובר בתופעות במערכת העיכול יש מקרים בהם אנחנו בהחלט מפנים לרופא אלרגיה, כי לעתים ישנו שילובשל תופעות שמתווכות על ידי נוגדני IgE יחד עם תופעות שאינן מתווכות על ידי נוגדנים מה שנקרא Non-IgE.
שאלה: חשוב לנו לציין חלב אם הוא התזונה המומלצת. למרות זאת, מהםהשילובים שניתן לתת לתינוק שאלרגי לחלבון פרה?
ד"ר מיכל קורי: "כשמדובר בתינוק - רוב האלרגיות מאובחנות בתינוקות - השלב הראשון הוא להוציא מן התפריט כל מה שמכיל חלבון של חלב פרה. אםמדובר בילד מקבל תמ"ל אנחנו ממליצים על פורמולה מסוימת, המכילה תמ"ל מפורק, שיש בה פירוק משמעותי של חלבוני החלב, לשרשראות קצרות של חומצות אמיניות.זה התמ"ל המועדף לתינוק שניזון מתמ"ל חלבי ומפתח כל סוג של אלרגיה, לאמשנה אם היא מתווכת IgE או Non-IgE. פורמולה מפורקת היאפורמולה רפואית הדורשת מרשם רופא, לא ניתן לקנות אותה ללא מרשם. זו אבחנה שמבצערופא ילדים לעתים תוך ייעוץ עם מומחה לאלרגיה או מומחה לגסטרו.
כשמדובר בתינוק יונק שמפתח תופעות אלרגיות שהתסמין העיקרי שלה הוא ריראו דם בצואה, בשלב הראשון מנסים להוריד מרכיבי מזון מהתזונה של האם. חלב פרה הוא הראשון שנוריד, אבל ישנם אלרגנים נוספים בהם סויה, ביצים דגים, אגוזים, בוטנים, שומשום וחיטה. בדרך כלל לא מורידיםאת כל המרכיבים יחד. מורידים את החלב ורואים איך התינוק מגיב, למשל אם נעלמים הריר והדם מן הצואה, אם לא - מורידים מרכיב נוסף. האמא תצטרך להחליט האם היא מסוגלת להקפיד על התזונה המיוחדת הזו . יש אמהות שאנחנו מורידים להן את חלב הפרה מהתזונה,הן עוברות לחלב סויה אבל התסמינים ממשיכים. אם האמא לא מסוגלת להתמיד עם התזונה המיוחדת, וזה קשה להתמיד, מציעים תחליפים. בדרך כלל אם מדובר בתינוק אלרגי מאד, נותנים תמ"ל מפורק מאד שמורכב מחומצות אמינו. התינוק יוכל לקבל את הפורמולה הזו כתחליף עד שהאלרגיה תעבור, בדרךכלל זה עובר תוך כמה חודשים.
שאלה: בשנים האחרונות ישנן תופעות תזונתיות חדשות, כמו טבעונות. איךזה משפיע על תזונת הילד? כיצד את כרופאה מתאימה תזונה לילד?
ד"ר מיכל קורי: רוב ההורים הצמחונים או הטבעונים מעדיפים להזין את התינוק שלהם בחלב אם, בהנקה. חד משמעית, אנחנו לא ממליצים על תזונה צמחונית אוטבעונית לתינוקות. אבל אם ההורים מתעקשים וזו כמובן זכותם להאמין בדרכם, רובההורים יצטרכו ליווי של דיאטנית לראות שהילד מקבל את כל המרכיבים שהוא צריך.חלבונים, ויטמינים. תזונה שאינה מותאמת לגיל התינוק יכולה ליצור חסרים תזונתיים.כשמדובר בילד מתחת לגיל שנתיים, ושההורים בחרו בתזונה צמחונית, חייבים ליווי של דיאטנית ושל רופא ילדים כדילוודא שלא נוצרים חסרים תזונתיים.
שאלה: מה אחוז הילדים שסובלים מכך?
ד"ר מיכל קורי: אם אנחנו עושים סקר בקרב ההורים, זה יכול להגיע עד ל-10% מהילדים,
אבל אם זה מוכח על ידי חשיפה,הימנעות וחשיפה חוזרת, וכמובן על ידי בדיקות מעבדה הנתון הוא עד 5% וזה מאד תלויג יל. אבל אין ספק שבשנים האחרונות יש עלייה בשכיחות של כל המחלות האימוניות ושלהמחלות האלרגיות. בגדול מדברים על 3-5% מהתינוקות והילדים שסובלים מאלרגיה לחלבבשנים הראשונות לחיים, שברובן כוללות תופעות שאינן מסכנות את הילדים ושברובן הן חולפות במשך הזמן.
המידע הכלול באתר הינו מידע רפואי ובריאותי כללי ואינו מהווה ייעוץ רפואי, וממילא אינו נועד להוות תחליף להתייעצות עם רופא, בהתאם למצב הרפואי האישי. מובהר כי המידע אינו נועד לשמש בסיס להחלטה על טיפול רפואי כלשהו או הימנעות מטיפול ומטבע הדברים כל העושה זאת נושא באחריות המלאה והבלעדית ומסכים כי אין לו ולא תהיה לו כל טענה כנגד טבע ו/או מי מטעמה.